Zwangerschap

De zorg voor zwangerschap, (reguliere) echo’s, bevalling en kraamtijd wordt volledig vergoed door je basis ziektekostenverzekering. De meeste verzekeringen vergoeden ook het kinderwensconsult, kijk even na of jouw verzekering dat ook doet.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden het kinderwensconsult (dat ook wel preconceptieconsult heet). Vraag dit even na bij je eigen verzekeraar.

Op deze sites vind je meer informatie over wat je kan doen en laten om gezond zwanger te worden.

Thuisarts De Verloskundige

De algemene zwangerschapsadviezen kun je vinden op de website van De Verloskudige. Hieronder staat de link naar de betreffende pagina.

Meer informatie

Soms is het lastig om een goede voeding na te streven. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij hevige misselijkheid of verminderde eetlust. Als dit kortdurend is kan het geen kwaad voor het kindje, wanneer je langer dan twee dagen niets kunt binnenhouden neem dan contact met ons op.

Tips bij hevige misselijkheid:

  • Het belangrijkste is om te blijven drinken. Probeer heel vaak kleine slokjes water, thee, zuivel, bouillon of iets anders waar je zin in hebt.
  • Probeer niet tegen je gevoel in te eten omdat je graag goed wil eten voor de ontwikkeling van je kindje. Je lichaam heeft reserve om even een mindere voedingsinname te doorstaan. Eet waar je zin in hebt. Alles wat je kunt binnenhouden is meegenomen.
  • Probeer verschillende voedingsmiddelen uit, misschien valt koud eten beter dan een warme maaltijd. Of lukt een waterijsje wel en glas water niet.
  • Door de geuren kan eten je al tegen gaan staan. Laat door iemand anders je eten bereiden waardoor je wellicht beter kunt eten.
  • Het is beter om verdeeld over de dag kleine hoeveelheden te eten dan drie keer een gewone maaltijd. Te veel eten kan misselijkheid verergeren terwijl met kleine porties de misselijkheid waarschijnlijk beter te onderdrukken is.
  • Slik zwangerschapsvitaminen als dat lukt.

Meer informatie

Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je erg moe zijn. Veel vrouwen kunnen de hele dag door slapen. Dat komt door hormonale veranderingen. Zelden is bloedarmoede de oorzaak. Geef als het even kan toe aan die vermoeidheid en rust wanneer het kan.

Het is goed om minimaal een half uur per dag te bewegen als je zwanger bent. Daarnaast is sport goed voor je zwangerschap en bevalling. Sporten verkleint de kans op complicaties.
Sport gerust, maar stop of verminder de intensiteit wanneer je klachten krijgt.

Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sporten waarbij je het risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of zelf kunt vallen, raden we af. Ook hevige training van je rechte buikspieren wordt afgeraden.

Sport in Uden speciaal voor zwangeren

Als zwangere hoef je niet meer te eten dan je gewend bent. Download de app ZwangerHap van het voedingscentrum voor direct meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap. Kijk voor wat je beter wel en niet kunt eten in de zwangerschap op onderstaande link. Naast het opzoeken van producten, kun je daar ook volgen hoe de baby groeit in de buik.

Meer informatie

Neem je legitimatiebewijs mee en eventueel €10 voor de USB-stick. Op dat stickje kunnen we alle foto’s en filmpjes van de echo’s zetten.

Bij alle andere controles: je mapje met afsprakenkaart.

Een zwangerschapscursus bereidt je voor op de bevalling, maar helpt je ook tijdens de zwangerschap. De keuze voor wel of geen cursus, en alleen of met partner, is persoonlijk. De keuze voor het soort cursus ook, er zijn verschillende soorten en smaken. De belangrijke onderwerpen komen in elke cursus aan de orde.

Een cursus die bij je past is zeker nuttig en kan je helpen bij allerlei vragen en onzekerheden:

  • Een cursus kan je angst voor de bevalling wegnemen.
  • Het is een manier om andere zwangeren te leren kennen.
  • Een cursus kan je partner meer betrekken bij de zwangerschap.
  • Jouw partner leert hoe hij of zij jou kan ondersteunen bij de bevalling. 

Vraag ons om meer informatie of neem een folder mee uit het rek bij de voordeur.

Vaak kun je gerust op vakantie. Kijk wel eerst op de website van de GGD.

Overleg ook met ons over wanneer je op vakantie wilt gaan. Dit voorkomt dat je belangrijke afspraken en echo’s mist.

Wanneer je niet getrouwd bent, is de biologische vader niet automatisch de wettelijke vader van je kind. De vader moet hiervoor eerst het kind erkennen. Dit regelen jullie samen, voor 24 weken bij de burgerlijke stand van jullie gemeente.

Je krijgt één of meerdere foto’s mee op papier. Ook kunnen we nog meer foto’s en filmpjes op een USB-stickje zetten, die je bij ons koopt (€ 10).

Zorgverzekeraars vergoeden alleen echo’s die relevante medische informatie geven.
Wil je een extra echo? Wil je een keer een 3D- of een 4D-echo? Of wil je al vroeg in de zwangerschap het geslacht weten? Dat noemen we ook wel pretecho’s en die kan je laten maken bij ons eigen echobureau Loek. Maak een afspraak via: www.echobureauloek.nl.

Er mogen meerdere mensen mee naar de echo. Neem liever geen (jonge) kinderen mee. Bij de controles zonder echo zijn kinderen zeker welkom. Bij pretecho’s mogen kinderen mee.
Bij de 13- en 20-wekenecho in het echocentrum bij ziekenhuis Bernhoven mag er één volwassene mee.

Als je 22 weken zwanger bent kun je je laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze kinkhoestvaccinatie beschermt je baby vanaf dag 1 tot aan de eerste kinkhoestvaccinatie die de baby zelf krijgt. Dat is met 3 maanden.

Alle zwangere vrouwen in Nederland krijgen de kinkhoestvaccinatie gratis aangeboden. Mocht je deze vaccinatie willen dan kun je zelf een afspraak maken met het consultatiebureau GGD Hart voor Brabant.

Meer informatie

Het is goed als je je kindje regelmatig voelt bewegen. Maar hoeveel beweegt een baby? En vanaf hoeveel weken? Dit lees je in de informatiefolder ‘Leven voelen in de zwangerschap’.

Bekijk de folder

Die krijg je als de uitgerekende datum definitief is: na de termijnecho bij 10-12 weken.

Na de termijnecho – de echo bij ongeveer 11 weken – kun je je aanmelden voor kraamzorg.
Wij werken samen met de volgende organisaties: Welkom kraamzorg, PVG, VDA, Kraamzus en Aronszorg.

Het is goed om te weten dat borstvoeding niet vanzelf gaat, zeker niet bij een eerste kindje. Het drinken aan de borst is nieuw, voor jou als moeder, maar ook voor de baby. Jullie gaan het samen leren. Dat kost dus tijd en vraagt van beiden doorzettingsvermogen. Je krijgt hierbij natuurlijk alle hulp van de kraamverzorgster en van ons.

De kans dat de borstvoeding slaagt neemt toe als je van tevoren goed bent geïnformeerd.
Bijvoorbeeld via een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding. Deze avond geeft een helder beeld over wat je kunt verwachten.
Deze folder geeft ook goede en duidelijke informatie.

Het is fijn als jullie alvast gaan nadenken over welke voeding jullie je kindje willen gaan geven. Als je beter bent voorbereid kun je makkelijker achter je keuze blijven staan als het eenmaal zover is. Op de website van het voedingscentrum vind je veel nuttige informatie.

Meer informatie

Meer informatie vind je op deze sites: www.borstvoeding.nl, www.lalecheleague.nl en www.borstvoedingnatuurlijk.nl.

Lactatiekundige Ellen Leerentveld organiseert een borstvoedingscursus ‘Borstvoeden doe je zo!’

Het is een eenmalige avondcursus voor aanstaande ouders. Tijdens deze cursus krijgen jullie de belangrijkste zaken te horen waarmee je een goede start kunt maken met het geven van borstvoeding.

Aanmelden

Bevalling

De hele zwangerschap zijn wij bereikbaar voor al je vragen tijdens de spreekuren. Ben je ongerust of heb je vragen die niet kunnen wachten tot het eerstvolgende spreekuur? Bel ons gerust op het gewone nummer: 0413-268499.

Voor bevallingen en andere dringende zaken, zoals een miskraam, zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op ons spoednummer:

0413-783334

Bel ons:

  • Bij vaginaal bloedverlies (bewaar altijd het inlegkruisje of het ondergoed)
  • Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen.
  • Als je de baby duidelijk minder voelt bewegen.
    Vanaf ongeveer 26 weken is het normaal dat je je kindje dagelijks voelt bewegen. De meeste baby's hebben hun drukste periode ’s morgens net na het opstaan en ’s avonds voor het naar bed gaan. De kracht en hoeveelheid bewegingen zijn erg verschillend per vrouw. Als je zelf druk bent is de baby vaak rustig.
  • Vóór 37 weken: bij harde buiken om de 5-10 minuten, die in pijn toenemen en langer dan een uur achtereenvolgend aanhouden.
    Gedurende de hele zwangerschap trekt de baarmoeder regelmatig samen. Deze samentrekkingen horen bij het normale gedrag van de baarmoeder en worden ook wel ‘harde buiken’ genoemd. De baarmoeder voelt dan aan als een harde bal. Een harde buik is soms een beetje pijnlijk en ongemakkelijk.
  • Bij vruchtwaterverlies
  • Als je vragen hebt of je ongerust bent.

Bel ons bij het begin van de bevalling, vanaf 37 weken:

  • Als de weeën gedurende 1 tot 2 uur om de 4-5 minuten komen en ongeveer één minuut aanhouden.
    Weeën zijn in het begin vaak onregelmatig en kort van duur. Pas na enige tijd volgen ze elkaar regelmatig op en worden ze krachtiger. Onregelmatige weeën zijn wel een voorbereiding op de bevalling.
  • Bij vruchtwaterverlies: 
    - Als het groen of bruin is, direct bellen.
    - Bij helder (wit, licht roze of kleurloos) vruchtwater overdag en ’s avonds kun je direct bellen. Bij helder vruchtwaterverlies ’s nachts, bel dan na 07.00 uur ’s morgens. Je moet echter wel in de nacht bellen als dit tijdens het spreekuur met je is afgesproken.
  • Bij helderrood bloedverlies dat niet slijmerig is.
    Wanneer je vanaf 37 weken de slijmprop verliest, is dit niet alarmerend.
  • Wanneer je je zorgen maakt of ergens over twijfelt.

Een zwangerschapscursus bereidt je voor op de bevalling, maar helpt je ook tijdens de zwangerschap. De keuze voor wel of geen cursus, en alleen of met partner, is persoonlijk. De keuze voor het soort cursus ook, er zijn verschillende soorten en smaken. De belangrijke onderwerpen komen in elke cursus aan de orde.

Een cursus die bij je past is zeker nuttig en kan je helpen bij allerlei vragen en onzekerheden:

  • Een cursus kan je angst voor de bevalling wegnemen.
  • Het is een manier om andere zwangeren te leren kennen.
  • Een cursus kan je partner meer betrekken bij de zwangerschap.
  • Jouw partner leert hoe hij of zij jou kan ondersteunen bij de bevalling. 

Vraag ons om meer informatie of neem een folder mee uit het rek bij de voordeur.

Op de website van deverloskundige.nl vind je folders en informatieve filmpjes die gaan over het verloop van een normale bevalling. Je leest hier ook meer over een goede voorbereiding en over hoe om te gaan met pijn.

Meer informatie

Zodra de bevalling zich aandient komen wij altijd eerst thuis bij je kijken. Je hoeft daarom pas te besluiten waar je wilt bevallen op het moment dat wij bij je thuis langskomen.
Wanneer je in het ziekenhuis onder onze begeleiding bevalt, ga je ongeveer 2-3 uur na de bevalling weer naar huis, ook ’s nachts. De kraamverzorgende gaat altijd met jullie mee naar huis. Afhankelijk van hoe je bent verzekerd brengt je zorgverzekeraar voor een bevalling in het ziekenhuis – dit heet een poliklinische bevalling – een eigen bijdrage in rekening. Informeer bij je zorgverzekeraar om welk bedrag dit gaat.

Een kijkje nemen op de verloskamers in ziekenhuis Bernhoven? Kom naar de Zwangeren Zaterdagen.

Wanneer je in het ziekenhuis onder onze begeleiding bevalt, ga je ongeveer 2-3 uur na de bevalling weer naar huis, ook ’s nachts. De kraamverzorgende gaat altijd met jullie mee naar huis.

Het kan zijn dat er een reden is dat jij of jullie kindje na de bevalling in het ziekenhuis moet blijven. Bijvoorbeeld na een keizersnede of ruim bloedverlies bij de bevalling. Jullie krijgen een eigen kamer op de kraamafdeling. Uiteraard mag je partner ook blijven. Jullie worden dagelijks verzorgd en gecontroleerd door een verpleegkundige.

Soms moet jullie kindje opgenomen worden op de couveuseafdeling. Afhankelijk van de situatie ligt jullie kindje in een couveuse of in een wieg. Zodra jullie naar huis mogen nemen wij de zorg weer over.

Kraamtijd

Het is goed om te weten dat borstvoeding niet vanzelf gaat, zeker niet bij een eerste kindje. Het drinken aan de borst is nieuw, voor jou als moeder, maar ook voor de baby. Jullie gaan het samen leren. Dat kost dus tijd en vraagt van beiden doorzettingsvermogen. Je krijgt hierbij natuurlijk alle hulp van de kraamverzorgster en van ons.

De kans dat de borstvoeding slaagt neemt toe als je van tevoren goed bent geïnformeerd.
Bijvoorbeeld via een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding. Deze avond geeft een helder beeld over wat je kunt verwachten.
Deze folder geeft ook goede en duidelijke informatie.

Wanneer je in het ziekenhuis onder onze begeleiding bevalt, ga je ongeveer 2-3 uur na de bevalling weer naar huis, ook ’s nachts.

Het kan zijn dat er een reden is dat jij of jullie kindje na de bevalling in het ziekenhuis moet blijven. Bijvoorbeeld na een keizersnede of ruim bloedverlies bij de bevalling. Jullie krijgen een eigen kamer op de kraamafdeling. Uiteraard mag je partner ook blijven. Jullie worden dagelijks verzorgd en gecontroleerd door een verpleegkundige.

Soms moet jullie kindje opgenomen worden op de couveuseafdeling. Afhankelijk van de situatie ligt jullie kindje in een couveuse of in een wieg. Zodra jullie naar huis mogen nemen wij de zorg weer over.

In de kraamperiode kan het zijn dat je een kolf nodig hebt, bijvoorbeeld om de borstvoeding op gang te brengen. Dan is huren een goed idee, dit kunnen wij voor je regelen.

Via een hielprikje kan men zien of je baby bepaalde ernstige ziekten heeft. Deze ziekten komen niet vaak voor. Wel is het belangrijk dat deze ziekten snel na de geboorte worden ontdekt. De screener neemt met een hielprikje een paar druppels bloed af voor het onderzoek.

Meer informatie

Sporten mag weer 6 weken na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede. Dit betekent niet dat je alles dan ook direct weer op je oude niveau kunt oppakken. Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis, zowel fysiek als mentaal. Daarom is het belangrijk om eerst voldoende rust te nemen en daarna de functie en kracht weer geleidelijk en gecontroleerd op te bouwen.

Alles over anticonceptie na de bevalling lees je hier:  www.anticonceptie.nl/testimonials/na-bevalling

Echo's

Je krijgt één of meerdere foto’s mee op papier. Ook kunnen we nog meer foto’s en filmpjes op een USB-stickje zetten, die je bij ons koopt (€ 10).

Zorgverzekeraars vergoeden alleen echo’s die relevante medische informatie geven. 
Wil je een extra echo? Wil je een keer een 3D- of een 4D-echo? Of wil je al vroeg in de zwangerschap het geslacht weten? Dat noemen we ook wel pretecho’s en die kan je laten maken bij ons eigen echobureau Loek. Maak een afspraak via: www.echobureauloek.nl.

Er mogen meerdere mensen mee naar de echo. Neem liever geen (jonge) kinderen mee. Bij de controles zonder echo zijn kinderen zeker welkom. Bij pretecho’s mogen kinderen mee.
Bij de 13- en 20-wekenecho in het echocentrum bij ziekenhuis Bernhoven mag er één volwassene mee.

Miskraam

Heb je een beetje bloedverlies? Dat komt vaak voor in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Het hoeft niets te betekenen, maar het kan ook het begin zijn van een miskraam. Twijfel je of wil je overleggen? Neem gerust contact met ons op.  Wij helpen je graag.

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatie-achtige pijn kunnen de eerste tekenen van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen, zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid, nemen soms vlak voor een miskraam af. Na het eerste bloedverlies komt de miskraam meestal binnen een paar dagen vanzelf op gang. Soms duurt het een of meerdere weken.

Geleidelijk krijg je buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Je kunt ook wat bloedstolsels verliezen. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is verstandig geen tampons te gebruiken omdat dit de kans op een infectie verhoogt.

Houdt het bloeden niet op of neemt de kramp niet af? Neem contact met ons op.

Wanneer we op de echo zien dat het hartje niet langer klopt, kun je afwachten tot de miskraam zelf op gang komt. Je kunt ook voor een doorverwijzing naar een gynaecoloog kiezen. Tijdens dit consult krijg je uitleg over de voor- en nadelen van afwachten, eventuele medicijnen om een miskraam op te wekken en/of het bespreken van een curettage. Een curettage heeft voor- en nadelen. 

Meer informatie

Afwachten tot de miskraam vanzelf op gang komt, kan medisch gezien geen kwaad. We begeleiden je in deze periode en houden in de gaten of de lichamelijke reacties normaal zijn. De door de gynaecoloog voorgeschreven tabletten kunnen een spontane miskraam opwekken. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. De tabletten breng je thuis in, je hoeft niet naar het ziekenhuis. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Soms is een tweede medicijnkuur nodig.

Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte wordt hierbij via de vagina schoongemaakt. De ingreep duurt ongeveer 10-15 minuten. Je krijgt een korte narcose, zodat je niets van de ingreep merkt. Een curettage heeft voor- en nadelen.

Meer informatie

De oorzaak van een miskraam is vaak een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde waardoor het niet verder groeit en wordt afgestoten.

De kans op een miskraam neemt toe bij:

  • een hogere leeftijd. Voor vrouwen van 30 jaar is de kans 1 op 5 (20%). Voor vrouwen van 42 jaar is de kans 1 op 2 (50%);
  • gezondheidsproblemen: bijvoorbeeld een slecht ingestelde suikerziekte;
  • een ongezonde leefstijl: overgewicht, roken, drugsgebruik en het gebruik van veel alcohol.

Er is geen bewijs dat stress een miskraam veroorzaakt. Ook zijn er geen aanwijzingen dat seks de kans op een miskraam verhoogt. Er zijn geen behandelingen of dingen die je zelf kunt doen om een miskraam te voorkomen. Een gezonde leefstijl is geen garantie voor een gezonde zwangerschap.
Als je een miskraam hebt gehad, dan is kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap niet groter.

Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als emotioneel te herstellen. Iedere vrouw of partner reageert anders op een miskraam. Verdriet, ongeloof, boosheid, schrik, onzekerheid, ontkenning of jaloezie: allemaal veel voorkomende emoties. De vraag waarom het misging houd je waarschijnlijk ook bezig. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn bijna nooit terecht, maar je kunt er wel last van hebben.

Bij een volgende zwangerschap zijn de onbevangenheid en het vertrouwen op een goede afloop soms ver te zoeken. Dit komt bij veel vrouwen voor.

Ook de tijd die nodig is om een miskraam te verwerken verschilt per persoon. Wat wel vaak hetzelfde is: een gevoel van gemis omdat de zwangerschap plotseling is gestopt.

 

Erover praten, kan helpen. Dat kan met je partner, je verloskundige, een vriendin of iemand aan wie je je verhaal graag kwijt wilt. Sommige vrouwen vinden het fijn hun verhaal te delen met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Lichamelijk herstel je meestal binnen 1 tot 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

© 2024
Created by LR Internet