Wat als het mis gaat?

We weten dat ongeveer 15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Het merendeel van de miskramen vindt plaats in de eerste weken. Als je een miskraam hebt gehad, is kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap niet groter.

Een beginnende miskraam kan aanvoelen als een menstruatie, met veel bloedverlies en buikpijn. Het kan ook zijn dat je niets merkt en we pas bij een echo zien dat er geen kloppend hartje is.

Een miskraam krijgen is voor velen een enorm verdrietige en intense ervaring. Mensen in je omgeving onderschatten dit nog weleens, maar je kan en mag echt van slag zijn. En gevoelens van onzekerheid, onmacht en angst komen bij heel veel stellen voor. Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen.

Denk je dat je een miskraam hebt en wil je een van ons graag spreken? Bel gerust, buiten kantooruren mag je ook het nummer voor spoedgevallen bellen.

Dit wil je misschien nu al weten:

Heb je een beetje bloedverlies? Dat komt vaak voor in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Het hoeft niets te betekenen, maar het kan ook het begin zijn van een miskraam. Twijfel je of wil je overleggen? Neem gerust contact met ons op.  Wij helpen je graag.

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatie-achtige pijn kunnen de eerste tekenen van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen, zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid, nemen soms vlak voor een miskraam af. Na het eerste bloedverlies komt de miskraam meestal binnen een paar dagen vanzelf op gang. Soms duurt het een of meerdere weken.

Geleidelijk krijg je buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Je kunt ook wat bloedstolsels verliezen. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is verstandig geen tampons te gebruiken omdat dit de kans op een infectie verhoogt.

Houdt het bloeden niet op of neemt de kramp niet af? Neem contact met ons op.

Wanneer we op de echo zien dat het hartje niet langer klopt, kun je afwachten tot de miskraam zelf op gang komt. Je kunt ook voor een doorverwijzing naar een gynaecoloog kiezen. Tijdens dit consult krijg je uitleg over de voor- en nadelen van afwachten, eventuele medicijnen om een miskraam op te wekken en/of het bespreken van een curettage. Een curettage heeft voor- en nadelen. 

Meer informatie

Afwachten tot de miskraam vanzelf op gang komt, kan medisch gezien geen kwaad. We begeleiden je in deze periode en houden in de gaten of de lichamelijke reacties normaal zijn. De door de gynaecoloog voorgeschreven tabletten kunnen een spontane miskraam opwekken. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. De tabletten breng je thuis in, je hoeft niet naar het ziekenhuis. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Soms is een tweede medicijnkuur nodig.

Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte wordt hierbij via de vagina schoongemaakt. De ingreep duurt ongeveer 10-15 minuten. Je krijgt een korte narcose, zodat je niets van de ingreep merkt. Een curettage heeft voor- en nadelen.

Meer informatie

De oorzaak van een miskraam is vaak een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde waardoor het niet verder groeit en wordt afgestoten.

De kans op een miskraam neemt toe bij:

  • een hogere leeftijd. Voor vrouwen van 30 jaar is de kans 1 op 5 (20%). Voor vrouwen van 42 jaar is de kans 1 op 2 (50%);
  • gezondheidsproblemen: bijvoorbeeld een slecht ingestelde suikerziekte;
  • een ongezonde leefstijl: overgewicht, roken, drugsgebruik en het gebruik van veel alcohol.

Er is geen bewijs dat stress een miskraam veroorzaakt. Ook zijn er geen aanwijzingen dat seks de kans op een miskraam verhoogt. Er zijn geen behandelingen of dingen die je zelf kunt doen om een miskraam te voorkomen. Een gezonde leefstijl is geen garantie voor een gezonde zwangerschap.
Als je een miskraam hebt gehad, dan is kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap niet groter.

Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als emotioneel te herstellen. Iedere vrouw of partner reageert anders op een miskraam. Verdriet, ongeloof, boosheid, schrik, onzekerheid, ontkenning of jaloezie: allemaal veel voorkomende emoties. De vraag waarom het misging houd je waarschijnlijk ook bezig. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn bijna nooit terecht, maar je kunt er wel last van hebben.

Bij een volgende zwangerschap zijn de onbevangenheid en het vertrouwen op een goede afloop soms ver te zoeken. Dit komt bij veel vrouwen voor.

Ook de tijd die nodig is om een miskraam te verwerken verschilt per persoon. Wat wel vaak hetzelfde is: een gevoel van gemis omdat de zwangerschap plotseling is gestopt.

 

Erover praten, kan helpen. Dat kan met je partner, je verloskundige, een vriendin of iemand aan wie je je verhaal graag kwijt wilt. Sommige vrouwen vinden het fijn hun verhaal te delen met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Lichamelijk herstel je meestal binnen 1 tot 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

  • Wij krijgen een 9,4 van vaders en moeders
  • Meerdere avonden per week avondspreekuur
  • Meteen bij de eerste afspraak een echo
  • Laagdrempelig contact: er bestaan bij ons geen rare vragen

We zijn jullie zeer dankbaar voor het luisterende oor, deskundigheid en zorgzaamheid.

Bart & Janneke, Fenne

Door jullie had ik tijdens de bevalling het gevoel en vertrouwen ons zoontje op de wereld te kunnen zetten.

Jasper & Lisette, Lio

Ik kan wel zeggen dat ik door jullie begeleiding en hulp een droombevalling heb gehad, precies zoals gehoopt!

Stijn & Rachel, Lev

Ook hebben jullie ons altijd rustig en goed begeleid tijdens onze, niet allemaal even gemakkelijke, bevallingen.

Martijn & Sharon, Ive, Juze, Nian, Ruun

Fijn de dagelijkse contactmomenten en de laagdrempeligheid om jullie altijd te kunnen bellen voor overleg.

Patrick & Marleen, Bram, Daan

Dank voor jullie zorg met een gouden randje!

Ellen & Bas, Hanne, Julia

Ook de steun met de miskraam was heel fijn.

Kelly & Ellen, Sef, Vik, Dax

Ben altijd met een fijn gevoel bij jullie gekomen en voelde me thuis.

Bas & Lizzy, Joes, Moos

De tijd...de aandacht...jullie waren er echt. Ook na de bevalling. Jullie zijn veel meer dan 'alleen' een verloskundige!

Thomas & Julia, Liene

© 2024
Created by LR Internet