We maken bij je aanmelding gelijk een afspraak voor een vroege echo en een intakegesprek.
Tijdens het intakegesprek vragen we naar bijzonderheden op het gebied van je gezondheid.
We bespreken ook de mogelijke onderzoeken naar de gezondheid van je ongeboren kindje. Je kunt laten onderzoeken of het kindje in je buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.
Er zijn twee soorten screening:
1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ).
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 weken echo en de 20 weken echo.
Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.
Wij informeren je graag over de mogelijkheden van prenatale screening. Wanneer je aangeeft meer te willen weten over prenatale screening, dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).
Het is heel belangrijk dat je alvast deze informatie over screening leest.
Het intakegesprek duurt ongeveer een uur. Je kan samen met je partner komen, of met iemand anders die dichtbij staat. Kinderen mogen altijd mee naar de gewone controles. Neem liever geen (jonge) kinderen mee naar de echo’s en het intakegesprek.
Je krijgt tijdens je zwangerschap een aantal keer mail van ons met informatie die op dat moment nuttig en nodig is. In die mails geven we ook aan wat je dan alvast zelf kan regelen.
Heb je tussen de controles door dringende vragen of maak je je zorgen? Bel ons gerust, daar zijn we voor.
De zorg voor zwangerschap, (reguliere) echo’s, bevalling en kraamtijd wordt volledig vergoed door je basis ziektekostenverzekering. De meeste verzekeringen vergoeden ook het kinderwensconsult, kijk even na of jouw verzekering dat ook doet.
De algemene zwangerschapsadviezen kun je vinden op de website van De Verloskudige. Hieronder staat de link naar de betreffende pagina.
Soms is het lastig om een goede voeding na te streven. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij hevige misselijkheid of verminderde eetlust. Als dit kortdurend is kan het geen kwaad voor het kindje, wanneer je langer dan twee dagen niets kunt binnenhouden neem dan contact met ons op.
Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je erg moe zijn. Veel vrouwen kunnen de hele dag door slapen. Dat komt door hormonale veranderingen. Zelden is bloedarmoede de oorzaak. Geef als het even kan toe aan die vermoeidheid en rust wanneer het kan.
Het is goed om minimaal een half uur per dag te bewegen als je zwanger bent. Daarnaast is sport goed voor je zwangerschap en bevalling. Sporten verkleint de kans op complicaties.
Sport gerust, maar stop of verminder de intensiteit wanneer je klachten krijgt.
Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sporten waarbij je het risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of zelf kunt vallen, raden we af. Ook hevige training van je rechte buikspieren wordt afgeraden.
Als zwangere hoef je niet meer te eten dan je gewend bent. Download de app ZwangerHap van het voedingscentrum voor direct meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap. Kijk voor wat je beter wel en niet kunt eten in de zwangerschap op onderstaande link. Naast het opzoeken van producten, kun je daar ook volgen hoe de baby groeit in de buik.
Neem je legitimatiebewijs mee en eventueel €10 voor de USB-stick. Op dat stickje kunnen we alle foto’s en filmpjes van de echo’s zetten.
Bij alle andere controles: je mapje met afsprakenkaart.