Vroege echo en intake

We maken bij je aanmelding gelijk een afspraak voor een vroege echo en een intakegesprek.
Tijdens het intakegesprek vragen we naar bijzonderheden op het gebied van je gezondheid.
We bespreken ook de mogelijke onderzoeken naar de gezondheid van je ongeboren kindje. Je kunt laten onderzoeken of het kindje in je buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.

Er zijn twee soorten screening:

1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ).

2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 weken echo en de 20 weken echo.

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

Wij informeren je graag over de mogelijkheden van prenatale screening. Wanneer je aangeeft meer te willen weten over prenatale screening, dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Het is heel belangrijk dat je alvast deze informatie over screening leest.

Lees deze informatie

Het intakegesprek duurt ongeveer een uur. Je kan samen met je partner komen, of met iemand anders die dichtbij staat. Kinderen mogen altijd mee naar de gewone controles. Neem liever geen (jonge) kinderen mee naar de echo’s en het intakegesprek.

Handige mails

Je krijgt tijdens je zwangerschap een aantal keer mail van ons met informatie die op dat moment nuttig en nodig is. In die mails geven we ook aan wat je dan alvast zelf kan regelen.
Heb je tussen de controles door dringende vragen of maak je je zorgen? Bel ons gerust, daar zijn we voor.

Iris Verloskunde & Echoscopie
Iris Verloskunde & Echoscopie

Dit wil je misschien nu al weten:

De zorg voor zwangerschap, (reguliere) echo’s, bevalling en kraamtijd wordt volledig vergoed door je basis ziektekostenverzekering. De meeste verzekeringen vergoeden ook het kinderwensconsult, kijk even na of jouw verzekering dat ook doet.

De algemene zwangerschapsadviezen kun je vinden op de website van De Verloskudige. Hieronder staat de link naar de betreffende pagina.

Meer informatie

Soms is het lastig om een goede voeding na te streven. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij hevige misselijkheid of verminderde eetlust. Als dit kortdurend is kan het geen kwaad voor het kindje, wanneer je langer dan twee dagen niets kunt binnenhouden neem dan contact met ons op.

Tips bij hevige misselijkheid:

  • Het belangrijkste is om te blijven drinken. Probeer heel vaak kleine slokjes water, thee, zuivel, bouillon of iets anders waar je zin in hebt.
  • Probeer niet tegen je gevoel in te eten omdat je graag goed wil eten voor de ontwikkeling van je kindje. Je lichaam heeft reserve om even een mindere voedingsinname te doorstaan. Eet waar je zin in hebt. Alles wat je kunt binnenhouden is meegenomen.
  • Probeer verschillende voedingsmiddelen uit, misschien valt koud eten beter dan een warme maaltijd. Of lukt een waterijsje wel en glas water niet.
  • Door de geuren kan eten je al tegen gaan staan. Laat door iemand anders je eten bereiden waardoor je wellicht beter kunt eten.
  • Het is beter om verdeeld over de dag kleine hoeveelheden te eten dan drie keer een gewone maaltijd. Te veel eten kan misselijkheid verergeren terwijl met kleine porties de misselijkheid waarschijnlijk beter te onderdrukken is.
  • Slik zwangerschapsvitaminen als dat lukt.

Meer informatie

Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je erg moe zijn. Veel vrouwen kunnen de hele dag door slapen. Dat komt door hormonale veranderingen. Zelden is bloedarmoede de oorzaak. Geef als het even kan toe aan die vermoeidheid en rust wanneer het kan.

Het is goed om minimaal een half uur per dag te bewegen als je zwanger bent. Daarnaast is sport goed voor je zwangerschap en bevalling. Sporten verkleint de kans op complicaties.
Sport gerust, maar stop of verminder de intensiteit wanneer je klachten krijgt.

Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sporten waarbij je het risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of zelf kunt vallen, raden we af. Ook hevige training van je rechte buikspieren wordt afgeraden.

Sport in Uden speciaal voor zwangeren

Als zwangere hoef je niet meer te eten dan je gewend bent. Download de app ZwangerHap van het voedingscentrum voor direct meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap. Kijk voor wat je beter wel en niet kunt eten in de zwangerschap op onderstaande link. Naast het opzoeken van producten, kun je daar ook volgen hoe de baby groeit in de buik.

Meer informatie

Neem je legitimatiebewijs mee en eventueel €10 voor de USB-stick. Op dat stickje kunnen we alle foto’s en filmpjes van de echo’s zetten.

Bij alle andere controles: je mapje met afsprakenkaart.

  • Wij krijgen een 9,4 van vaders en moeders
  • Meerdere avonden per week avondspreekuur
  • Meteen bij de eerste afspraak een echo
  • Laagdrempelig contact: er bestaan bij ons geen rare vragen

We zijn jullie zeer dankbaar voor het luisterende oor, deskundigheid en zorgzaamheid.

Bart & Janneke, Fenne

Door jullie had ik tijdens de bevalling het gevoel en vertrouwen ons zoontje op de wereld te kunnen zetten.

Jasper & Lisette, Lio

Ik kan wel zeggen dat ik door jullie begeleiding en hulp een droombevalling heb gehad, precies zoals gehoopt!

Stijn & Rachel, Lev

Ook hebben jullie ons altijd rustig en goed begeleid tijdens onze, niet allemaal even gemakkelijke, bevallingen.

Martijn & Sharon, Ive, Juze, Nian, Ruun

Fijn de dagelijkse contactmomenten en de laagdrempeligheid om jullie altijd te kunnen bellen voor overleg.

Patrick & Marleen, Bram, Daan

Dank voor jullie zorg met een gouden randje!

Ellen & Bas, Hanne, Julia

Ook de steun met de miskraam was heel fijn.

Kelly & Ellen, Sef, Vik, Dax

Ben altijd met een fijn gevoel bij jullie gekomen en voelde me thuis.

Bas & Lizzy, Joes, Moos

De tijd...de aandacht...jullie waren er echt. Ook na de bevalling. Jullie zijn veel meer dan 'alleen' een verloskundige!

Thomas & Julia, Liene

© 2024
Created by LR Internet