Home > Zwangerschap > Echo's

Echo's

Een echo is een prachtige mogelijkheid om uw kindje in het 'echt' te zien en die mogelijkheid bieden wij u graag aan. Er zijn verschillende echo's mogelijk, maar het is goed om te weten dat ze niet verplicht zijn.

Binnen onze praktijk is het naast de medische echo's ook mogelijk om pretecho's te laten maken. Wij begrijpen namelijk dat u heel nieuwsgierig bent naar uw kindje en dat echo’s niet lang genoeg kunnen duren!

Een pretecho is een echo die gemaakt wordt zonder dat hier een medische aanleiding voor is. Het is een extra echo waar u naar uw kindje kunt kijken! Een pretecho kan op elk gewenst moment van de zwangerschap gemaakt worden. U kunt kinderen, opa’s, oma’s, familie of vrienden meenemen. Zodat u samen kan kennismaken met uw kindje. Bij pretechobureau Loek, wat een onderdeel en gevestigd is in onze praktijk, kunt u een geslachtsbepaling of 3D/4D echo laten maken

Vroege echo

Voor of tijdens het intakegesprek kunt u een vroege echo laten maken. Met die echo kunnen we zien of de zwangerschap tot zover goed is aangelegd. Deze echo maken we rond de achtste-negende zwangerschapsweek en vindt inwendig (via de vagina) plaats.

Termijnecho

De termijnecho maken we tussen de 10-12 weken zwangerschap om het volgende te beoordelen:

  • Of de zwangerschap op dat moment intact is en er dus hartactie is.
  • De duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum.
  • Of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap.

Na deze termijnecho stellen we de definitieve uitgerekende datum vast. Houdt u er rekening mee dat deze echo, in sommige gevallen, inwendig (via de vagina) plaatsvindt.

Nekplooimeting/combinatietest

U kunt laten onderzoeken hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek heet prenatale screening op Downsyndroom en vindt plaats tussen 11 en 14 weken zwangerschap. De nekplooimeting is een onderdeel van deze prenatale screening. Bij de echo (nekplooimeting) meten we bij het ongeboren kind de dikte van de nekplooi. De nekplooi is een dun laagje vocht onder de huid in de nek. We vertellen u meer over dit onderzoek tijdens het intakegesprek. 

Structureel echoscopisch onderzoek (SEO)

De SEO vindt doorgaans plaats bij ongeveer 20 weken zwangerschap en heet ook wel de '20 weken echo'. U heeft de keuze of u dit onderzoek wilt laten doen. De SEO laat zien hoe de organen van het kind zijn ontwikkeld, of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Deze echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Toch is dit onderzoek geen garantie voor een gezond kindje omdat niet alle aandoeningen zichtbaar zijn op een echo.
De SEO wordt verricht door gespecialiseerde echoscopisten in het echocentrum van het Diagnostisch Centrum Bernhoven in Uden. Meer informatie over dit onderzoek krijgt u tijdens het spreekuur.

Groeiecho

Na de 30 weken maken we op indicatie tijdens de reguliere spreekuurcontrole op de praktijk groeiecho's. Naast de standaard uitwendige groeibeoordeling die we bij elke controle doen, beoordelen we dan extra de groei van uw kindje met een echo. Bij 35 weken maken we op indicatie een echo om de ligging te beoordelen (om dan zeker te weten dat het hoofdje van uw kindje beneden ligt). Op basis van de uitwendige groeibeoordeling en eventueel de metingen van de groeiecho's beoordelen we hoe uw kindje groeit.

Neem liever geen (jonge) kinderen mee naar de echo's.