Home > Over Iris > Het team > Mieke Broeren

Mieke Broeren

Toen ik vroeger als tiener naar het programma De bevalling keek dacht ik: verloskundige is het mooiste beroep van de wereld. En dat denk ik nog steeds. De mooie momenten van de eerste echo’s, de blijdschap en opluchting als je bij mensen binnenkomt om ze bij te staan, het voldane gevoel als je ’s nachts terugrijdt van een bevalling, en natuurlijk de geboorte. Dat is telkens opnieuw kippenvel. Heel even maar, want dan begint voor mij het werk! Ik kijk naar de start van het kindje, houd de moeder in de gaten en kijk of alles goed gaat.

Een goede vertrouwensband met de cliënt is heel belangrijk, dan kan ik iets voor haar betekenen. De ene keer is dat een luisterend oor, de andere keer steun en vertrouwen of bijstaan in een moeilijk moment. Soms is het ook juist zorgen voor een ontspannen sfeer door een luchtig praatje of een grap. Maar altijd met het belang van de cliënt voor ogen. Want zij moet zich op haar gemak voelen.

Vooral tijdens de bevalling is dat erg belangrijk. Het bevordert nu eenmaal een soepele bevalling. De keuzevrijheid in Nederland voor een thuisbevalling of een poliklinische bevalling vind ik dan ook een groot goed. Je kunt hier bevallen op de plek waar je je op je gemak voelt. Juist daarom is het fijn dat onze samenwerking met het ziekenhuis prettig is, dan kan de overdracht zo soepel verlopen dat de cliënt er bijna niets van merkt.

Het werken in een praktijk met collega’s vind ik heel fijn. Als je er een nachtelijke bevalling op hebt zitten en er kondigt zich een volgende aan, dan kunnen we op elkaar terugvallen. Dat is de kracht van ons team!