Home > Over Iris > Het team > Daisy de Mol

Daisy de Mol

Het eerste moment dat een kindje het levenslicht ziet denk ik: Wat fijn dat je er bent! Verloskunde is werkelijk een prachtig vak, medisch maar ook met een sterk sociaal karakter. We doen ertoe als verloskundige. Als ik na een nachtelijke bevalling ’s ochtends naar huis rijd en ik zie anderen naar hun werk gaan, dan denk ik, voor jullie draait de wereld door, maar waar ik net vandaan kom daar stond die even stil. Daar is nieuw leven op de wereld gezet!

Je maakt als verloskundige een heel intiem moment mee, een heel bijzondere gebeurtenis in iemands leven. Elke keer weer verrast het mij dat je zo snel vertrouwen kunt opbouwen met iemand die eerst een vreemde was.

Mensen zijn tegenwoordig heel betrokken, goed op de hoogte en zelfbewust, dat is fijn. Aan ons de taak om ervoor de zorgen dat ze de juiste informatie en de juiste begeleiding krijgen. Tijdens de zwangerschap is dat luisteren, voorlichting geven en voorbereiden, bij de bevalling juist weer rust bewaren en het bewaken van wensen en grenzen van de cliënt. Onze zorg loopt ook door in de periode na de bevalling: dan houden we vooral in de gaten hoe het met iedereen gaat en hoe we bij kunnen dragen aan een fijne kraamtijd.

Al met al is het kracht, support en vertrouwen geven en bevestigen dat de dingen goed gaan. Maar ook eerlijk zijn, ergens niet omheen draaien en iets niet mooier voorspiegelen dan het is.

Zwangerschap, bevalling en kraamtijd vind ik nog steeds een bijzonder proces. Het is een eer om er deel van uit te maken en dat blijft zo, telkens weer.