Home > Kraambed > Borstvoeding

Borstvoeding

Wij ondersteunen u in de keuze die u en uw partner maken over de manier waarop de baby gevoed gaat worden. Tijdens de zwangerschap bespreken wij dit. Samen met de kraamverzorgende wordt u na de bevalling ondersteund bij het voeden van uw baby.

Borstvoeding wordt wereldwijd als eerste keuze voor babyvoeding aangeraden, omdat moedermelk stoffen bevat die uw kind tegen infecties en allergieën beschermen.
Daarnaast heeft borstvoeding nog een aantal andere voordelen. Met moedermelk groeit de baby op de meest natuurlijke manier en heeft hij/zij minder kans op overgewicht. En bij vrouwen die borstvoeding geven, trekt de baarmoeder zich sneller samen. Ook zijn zij vaak sneller op hun oude gewicht en hebben minder kans op bepaalde vormen van kanker. Bovendien is borstvoeding altijd beschikbaar, op temperatuur, milieuvriendelijk en gratis.

Als u van plan bent om borstvoeding te geven of er zijn twijfels: ga dan in elk geval eens naar onze voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding. Deze avond geeft u een reëel beeld over wat u kunt verwachten. En bovendien neemt de kans van slagen voor het geven van borstvoeding toe als u van te voren goed geinformeerd bent.

Het is goed om te weten dat borstvoeding niet vanzelf gaat: zeker bij een eerste kindje moet u er echt behoorlijk wat tijd insteken in de eerste week. Voor u, maar ook voor uw kindje is het drinken aan de borst nieuw en samen moeten jullie het leren. Dat vraagt dus van beide doorzettingsvermogen. U krijgt natuurlijk alle hulp van de kraamverzorgster en van ons hierbij.

Als u om medische of persoonlijke redenen geen borstvoeding gaat geven of als borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt, is flesvoeding een goed alternatief. Ook dan zullen we je natuurlijk steunen en je voorzien van goede adviezen over kunstvoeding.
Flesvoeding wordt zorgvuldig samengesteld en is een verantwoorde vervanger van moedermelk.

flyer:

De keuze voor de voeding van uw baby is belangrijk. Lees hoe u zich kunt voorbereiden en hoe u uw kind kunt voeden. De flyer is ontwikkeld en uitgegeven door de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) in samenwerking met lactatiekundigen.

 

Verhuur en verkoop van borstkolven

In de kraamperiode kan het zijn dat u een kolf nodig heeft om bijvoorbeeld de borstvoeding op gang te brengen.

U kunt bij ons een professionele kolf huren. Wij verhuren de Medela Symphony kolf. Ideaal om de borstvoeding op gang te brengen en voor frequent gebruik. De kolven hebben een 2-fase kolfprogramma, namelijk de stimulatiefase om de toeschietreflex op te wekken. Daarna wordt er overgeschakeld naar een langzamer, dieper zuigritme, de afkolffase, om de melk zo effectief mogelijk af te kolven.

De kosten voor het huren van een kolf zijn 2,50 euro per dag, er wordt geen borg gevraagd. Daarnaast is het nodig om een kolfset (systeem om de melk in op te vangen) te kopen, deze zijn enkel maar ook in dubbele versie te verkrijgen.
U kunt bij ons naast de kolf ook andere borstvoedingsproducten van o.a. Medela kopen. De dienstdoende verloskundige heeft de meest gebruikte artikelen bij zich als ze in het kraambed visite komt rijden.

Als u na de kraamperiode gebruik wilt maken van het huren van onze kolf is dit mogelijk.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een gedeelte) van de huur van de borstkolf

links